top of page
  • barberaybadia

El rector de Santa Maria recorda que la Verge és l'Alcaldessa Honorària Perpètua de Barberà

Mn. Josep Maria Cot felicita el dia de la Verge de l'Assumpció com la Festa Major de Barberà.

Rajola commemorativa de l'Ajuntament a Nostra Senyora del Roser com a Alcaldessa Honorària-Perpètua de Barberà.

ByB

16-8-2023


El rector de les parròquies barberenques de Santa Maria i de Sant Jordi de la Romànica, Josep Maria Cot, ha recalcat que la Verge Maria és l’Alcaldessa Honorària Perpètua de Barberà. Mossèn Cot ha fet aquesta afirmació durant la celebració de la Missa dedicada a l’Assumpció de Maria celebrada el passat dimarts 15 d’agost a l’església de Santa Maria de Barberà. El rector ha reconegut que no coneixia aquesta dada que li ha estat comunicada per fidels de la parròquia.

A més, el sacerdot ha fet esment, amb un to cordial, que no sap si els polítics que governen l’ajuntament coneixen aquesta distinció de Barberà a la Santíssima Verge. De fet, hi ha una rajola commemorativa a la façana de l'ajuntament que recorda el nomenament de la Nostra Senyora del Roser com a Alcaldessa Honorària-Perpètua, i que va ser col·locada el 8 de desembre de 1969, dia de la Immaculada Concepció.

La Verge de l'Assumpció, autèntica Festa Major de Barberà

Mossèn Txema, com també se’l coneix col·loquialment, ha ressaltat la gran importància que té la celebració de la Verge de l’Assumpció tant pel conjunt dels catòlics com, en particular, pels barberencs. Per això, a l’eucaristia s’ha projectat una imatge de felicitació de l’Assumpció de Maria com a Festa Major de Barberà. En realitat, el 15 d’agost ha estat tradicionalment l’autèntica Festa Major de la població, fins que es va decidir canviar a l’actual data, a principis de juliol, per part dels polítics municipals.

Santa Maria és la Patrona de Barberà, raó per la qual el nom de la població va ser Santa Maria de Barberà, des del 1916 fins a principis dels anys 80. El 1983 es va adoptar el nom actual de Barberà del Vallès, el que va suposar tant la retirada del Santíssim Nom de la Verge de la nostra localitat com l’eliminació del 15 d’agost com el dia central de la festa més important de Barberà.

La Festa Major actual, cada vegada més polititzada

Entre les conseqüències més destacades de la reassignació de les dates de la Festa Major, hi ha un augment cada vegada més gran de la presència de la política a la celebració municipal. Precisament, la passada festa del 2023 ha estat un exemple d’aquesta creixent politització, amb una celebració municipal en la qual l’espai central ha estat ocupat per forces polítiques de caire principalment populistes i, fins i tot, representatives del feixisme separatista violent.

Aquesta politització contribueix a desvirtuar una celebració que ha de ser de tots els barberencs, sigui quin sigui els seus orígens o les seves ideologies. I aquest ha estat sempre l’esperit de l’autèntica i tradicional Festa Major que, com ha recordat Mn. Cot, no és altra que la dedicada, cada 15 d’agost, a la Santíssima Verge Maria, Alcaldessa Honorària-Perpètua de Barberà.


bottom of page