top of page
  • barberaybadia

La política s'imposa a la cultura i la religió durant Sant Jordi a Barberà

Cap acte en record de Cervantes el dia del llibre creat per commemorar Cervantes

Plaça de l'Ajuntament amb parades de Sant Jordi.

ByB

24-4-2024


Ha tingut lloc el dia de Sant Jordi a Barberà amb una celebració que ha estat marcada més per la presència de partits polítics, i d’associacions vinculades a grups polítics, que per la de representants purament culturals i religiosos en aquesta festivitat del màrtir cristià. Així, hi ha hagut parades de formacions amb representació a  l’ajuntament de Barberà, o d’entitats amb clares finalitats polítiques. 

Aquest és el cas de l’autodenominat “Consell de la República”, grup ultranacionalista creat per l’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, després de la seva fugida de la Justícia arran del cop d’Estat separatista del 2017. No ha estat l’únic grup que ha aprofitat Sant Jordi per fer propaganda ideològica, perquè també hi ha hagut associacions com la coneguda com “Ateneu”, vinculada al grup ultraseparatista EAB-CUP. 

Precisament aquest grup va protagonitzar durant la celebració de Sant Jordi de l’any passat un atac contra Vox, que va ser permès per l’ajuntament de Barberà.  Aquest any Vox ha pogut comptar amb una parada a la plaça de l’Ajuntament sense que s’hagi repetit la violència del passat Sant Jordi per part dels ultranacionalistes.

Cap referència a Cervantes el dia del llibre creat per commemorar Cervantes

Al sobredimensionament polític del dia Sant Jordi de Barberà, s’afegeix mancances culturals tan destacades com l’absència de cap iniciativa per recordarla figura i l’obra de Miguel de Cervantes. Es dóna el cas que la commemoració de l’autor del Quixot va ser precisament una de les raons principals de la celebració del dia de Sant Jordi també com a Dia del Llibre, atès que Cervantes va morir pels volts del 23 d’abril de 1616. Un fet que la regidoria de Cultura ha ignorat, deixant de banda així el qui és, possiblement, el més gran autor tant de la nostra literatura espanyola, com de la universal, juntament amb William Shakespeare de qui també es commemora el dia de la seva mort.

A l’oblit de Cervantes s’afegeix al del propi Sant Jordi, que ha estat ocultat per la llegenda creada al segle XIX. Jordi va ser un legionari romà de Capadòcia, a l’actual Turquia, que durant la persecució contra els cristians de Dioclecià al segle IV, va renunciar a abandonar la seva Fe. Per això va ser torturat i decapitat el 23 d’abril de 303 a la ciutat de Nicomèdia.

11 visualizaciones0 comentarios
bottom of page