top of page
  • barberaybadia

El PSC augmenta la majoria absoluta a Badia i necessitarà de pactes a Barberà

Actualizado: 30 may 2023

Vox i el PP entren amb força a Barberà i Badia, mentre fracassen Ciutadans, el nacionalisme colpista, PCPB i Totes fem Badia




ByB

29/5/2023


El PSC ha guanyat les eleccions tant a Barberà com a Badia del Vallès. Tot i així la victòria més important ha estat a Badia, on ha augmentat en un regidor la majoria absoluta de la qual gaudia l’alcaldessa Eva Menor, amb 11 regidors dels 17 de l’ajuntament badienc. Per la seva part a Barberà el PSC, que també ha repetit els 7 regidors que ja tenia durant el mandat anterior, d’un total de 21 regidors que composen el ple municipal. Un fet que implicarà que a Barberà el PSC necessiti de pactes amb altres partits, si aspira a la reelecció de Xavier Garcés com a alcalde de la ciutat.

Gran fragmentació a l’Ajuntament de Barberà

De fet, el panorama postelectoral a Barberà és d’una gran fragmentació, ja que fins a 8 partits han aconseguit representació al ple municipal. En concret, aquestes formacions són, a més del Partit dels Socialistes de Catalunya amb 7 regidors, Tot per Badia (3 regidors), Plataforma Ciutadana per Barberà (3 regidors), Barberà en Comú-Podem (2 regidors), Esquerra Republicana de Catalunya (2 regidors), Partit Popular (2 regidors), Vox (1 regidor) i Esquerra Alternativa de Barberà-CUP (1 regidor).

Aquests resultats posen de manifest, en primer lloc, que el PSC de Barberà no ha seguit la tendència a l’alça d’aquest partit al conjunt de Catalunya i en especial al cinturó de Barcelona. D’aquesta forma els socialnacionalistes no han aconseguit capitalitzar la desaparició de Ciutadans, que ha estat un dels grans derrotats de la jornada electoral a Barberà (i també a Badia), en perdre els 2 regidors que tenia.

Desaparició de Ciutadans i forta entrada del PP i Vox

Ciutadans ha estat llastat per la seva decadència al conjunt d’Espanya, i molt concretament a Catalunya, on ha competit en l’àmbit constitucionalista tant amb PP com amb Vox i Valents. Especialment aquesta última formació és a la pràctica una escissió de Ciutadans. I una divisió literal en el cas de Barberà, perquè els caps de llista de Ciutadans i Valents, Javier Pérez i David Ruiz respectivament, havien estat els dos regidors de Cs a l’ajuntament barberenc. Al final, la seva divisió ha comportat que ni Ciutadans ni Valents hagin entrat al consistori de Barberà, com també s’han quedat fora de l’ajuntament de Badia.

Tot el contrari del Partit Popular i Vox que entren amb força tant a Barberà com a Badia, on cap dels dos partits tenia representació. El PP ha aconseguit 2 regidors a Barberà i 1 regidor a Badia. Per la seva banda, Vox ha assolit 2 regidors a Badia i 1 representant a Barberà, a on ha aconseguit gairebé el 7 per cent dels vots.

Precisament, Vox ha estat vetat a Barberà tant per part de mitjans de comunicació, de l’ajuntament, i de partits com Barberà en Comú-Podem, que ha vist com la seva estratègia no ha servit per superar els 2 regidors que ja tenia. De fet, BEC-Podem, juntament amb associacions pretesament cíviques i culturals, han seguit una campanya d’amenaces impulsada pel grup separatista violent EAB-CUP contra el cap de llista de Vox, Alejandro Fernández. Una campanya que no ha evitat l’entrada de Vox i Fernández al consistori de Barberà, amb gairebé un 7 per cent dels vots.

L’entrada per la mínima dels proetarres EAB-CUP maquilla el fracàs del nacionalisme colpista

Per la seva part, els ultranacionalistes proetarres d’EAB-CUP han entrat al límit, amb un 5,08 per cent dels sufragis i 1 regidor, amb gairebé dos punts menys de percentatge de vots que Vox. I tot després d’una campanya en la qual han alternat les amenaces contra Vox i Alejandro Fernández amb una propaganda agressiva que ha embrutat, literalment, Barberà de cartells en tot tipus d’espais fora dels destinats a la publicitat electoral.

L’entrada d’EAB-CUP s’ha produït, en gran part, gràcies a la caiguda d’ERC, que és un altre dels clars perdedors dels comicis, en baixar de 4 a 2 regidors. El partit hispanòfob, que encara guarda a la seva seu algunes de les pseudournes amb les quals van intentar justificar el cop d’Estat del 2017, ha recolzat els últims 4 anys el PSC, que a canvi ha incrementat la seva deriva nacionalista.

Però sense dubte el fracàs més sonat del nacionalisme colpista a Barberà ha estat la no entrada a l’ajuntament de Junts per Catalunya. La campanya d’aquest partit ha inclòs actes com el recolzament a l’expresident colpista fugat, Carles Puigdemont, o una xerrada amb l’expresident Quim Torra que va insultar greument els castellanoparlants i el conjunt dels espanyols. Una demostració de racisme hispanòfob que ha comportat que Núria Ramon, cap de llista de JxC, hagi quedat fora del consistori

Fracàs i divisió de la PCPB

Però sense dubte, una de les grans notícies de la jornada electoral a Barberà ha estat el fracàs de la Plataforma Ciutadana per Barberà, que amb 3 regidors ha perdut la meitat dels 6 que tenia durant els últims quatre anys. Aquests 3 regidors han passat directament a Tot per Barberà, una nova formació que és, en realitat, una escissió de la PCPB, ja que està liderada Sílvia Fuster que va ser, precisament, alcaldessa per la Plataforma Ciutadana després de pactar amb els ultres d’EAB-CUP. D’aquesta forma la PCPB no només no ha aconseguit nous votants sinó que veu el seu espai dividit literalment en dos.

Majoria absoluta a Badia del PSC més espanyol

La situació a Badia ha estat marcada pel triomf del PSC i d’Eva Menor, que ha repetit la majoria absoluta, augmentant de 10 a 11 els regidors, gràcies en part a una campanya feta, gairebé completament en castellà, llengua que el PSC discrimina a l’ajuntament. A més Menor ha intentat protagonitzar actes com la processó de Setmana Santa, conscient de la importància de la religió catòlica a Badia, tot i l’anticlericalisme i la política decididament anticristiana del seu partit.

Menor ha sabut esquivar tant aquestes contradiccions com errors considerables del seu mandat - per exemple, la mala gestió en la substitució de l’amiant dels edificis- amb una política arrelada no al PSC nacionalista sinó en el PSOE més espanyol, que és el partit al qual continuen recolzant moltíssims votants socialistes, tant a Badia com a altres llocs de Catalunya.

També en clau nacional s’ha d’entendre l’èxit dels altres dos partits vencedors a Badia, com són el PP, que aconsegueix 1 regidor, i Vox. Especialment meritori és el cas de Vox, que ha entrat amb 2 regidors després d’una campanya marcada per un vot ocult a aquesta formació que Joana Robles, cap de llista de Vox, i el seu equip han sabut treure a la llum de les urnes.

Derrota de Ciutadans i fracàs de Totes fem Badia per l’escàndol de la infiltració al Consell Parroquial de la Mercè

Per contra els dos principals partits perdedors a Badia han estat Ciutadans i Totes fem Badia. Ciutadans ha repetit a Badia la fallida general de la marca, de la qual s’han beneficiat no només el PP i Vox, sinó també el PSC més obertament pro-PSOE que representa Eva Menor.

En quant a Totes fem Badia, un partit que funciona com una marca blanca local a mig camí entre Podem i la CUP, ha comès un dels episodis més lamentables dels últims temps, i que hem revelat en exclusiva en aquest mitjà, com és la presència de la cap de llista de TFB, Ana María Luque, en el Consell Parroquial de l’església de la Mercè de Badia.

Es tracta d’una infiltració en tota regla d’un partit polític avortista i profundament anticristià al cor mateix de l’Església a Badia que va comportar, fins i tot, la reacció del bisbe de Terrassa, Salvador Cristau. Un escàndol, i una mostra d’enorme incoherència, que va provocar la substitució de Luque per Nerea García i que ha acabat amb la baixada de TFB de 4 a 2 regidors, i la pèrdua de qualsevol opció com a alternativa de govern a Badia.


bottom of page