top of page

S'inicia la preinscripció escolar amb el repte d'acabar amb l'apartheid lingüístic a l'educació

ByB

28 feb 2023

Els alumnes de Barberà i Badia tenen dret a l'educació bilingüe i a rebre, com a mínim, el 25% de les assignatures en espanyol

El 3 de març s’inicia el període de la preinscripció escolar pel curs 2023-2024. Un curs que està marcat per la lluita contra l'apartheid lingüístic a l'educació dels centres públics de Barberà i de Badia i de tota Catalunya. En concret, els alumnos tenen dret a rebre educació bilingüe, en català i en espanyol. Es tracta d’un dret bàsic reconegut per la Constitució, al seu article 3, i pels Tribunals de Justícia però que està sent vulnerat de forma sistemàtica pels successius governs nacionalistes de la Generalitat.

En concret el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha establert que les escoles i instituts públics han d’oferir, al menys, un 25 per cent d’assignatures en espanyol. Un percentatge mínim que s’ha negat a acomplir l’actual conseller d’Educació, l’ultranacionalista Josep González-Cambray.

La actitud de González-Cambray contra els drets lingüístics dels alumnes catalans compta amb el suport, a més del seu partit, ERC, amb els dels altres grups nacionalistes JuntsXCat, Comuns-Podem, i el PSC. De fet, el PSC ha aprovat els pressupostos de la Generalitat, que inclouen subvencions milionàries a grups de l’extrema dreta nacionalista com Plataforma per la llengua, entitat que es dedica a espiar l’idioma en què parlen els alumnes als patis de les escoles.

Dret també a rebre tota la informació escolar en català i en espanyol

A més, els pares i mares d’alumnes tenen dret a rebre tota la informació relativa a l’escolarització, programació i activitats dels centres educatius de Barberà i Badia en català i castellà. Un dret que també es vulnera sistemàticament, ja que totes les comunicacions internes i externes de les escoles i instituts es realitza només en català, marginant completament l’espanyol.

L’ apartheid lingüístic escolar imposat per la Generalitat i els grups nacionalistes, es practica també tant des del mateix Ajuntament de Barberà, que ha fet públic un document informatiu sobre la preinscripció únicament en català, com pels propis centres educatius. El cas més paradigmàtic és de l’escola Pau Picasso de Barberà, que fa propaganda de l’exclusió lingüística al propi pati de l’escola.

Els centres educatius de Barberà que han de garantir els drets lingüístics, oferint educació bilingüe en català i espanyol són els següents:

Institut de Batxillerat Bitàcola
Institut de Batxillerat Can Planas
Institut de Batxillerat La Romànica
Escola Marta Mata
Escola Elisa Badia
Escola Can Llobet
Escola Pau Picasso
Escola Can Serra
Escola Miquel Martí i Pol
Escola del Bosc

Per la seva part , els centres que han d’oferir l’educació bilingüe i sense discrimnació lingüística a Badia són:

Institut de Batxillerat Federica Montseny
Institut Escola Badia
Escola Nova de Badia

Per rebre més informació sobre la preinscripció i la matriculació escolar es pot trucar al telèfon de l’Oficina Municipal d’Escolarització de Barberà del Vallès, al telèfon 93 7297171, extensió 262. També es pot consultar el calendari de preinscrició en aquest enllaç. En quant als centres de Badia es pot aconseguir més informació a l’Oficina d’Atenció Ciutadana o bé trucant als telèfons 93 693 33 00 i 93 718 22 16.

Llegeix l'article a Todo ByB:
https://barberaybadia.wixsite.com/portada/post/s-inicia-la-preinscripció-escolar-amb-el-repte-d-acabar-amb-l-apartheid-lingü%C3%ADstic-a-l-educació

bottom of page