ByB
25 ene 2022
L'ajuntament no especifica si exigirà el compliment del dret a l'educació bilingüe establert pel Tribunal Suprem.
Les escoles i instituts de Badia del Vallès tindran una sèrie de canvis durant els propers cursos, amb l’objectiu és adaptar l’oferta educativa pública a les necessitats actuals d’ensenyament existents a Badia. Per això s’han planificat diverses trobades durant el mes de gener i de febrer entre representants de l’ajuntament de Badia del Vallès, el departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, els centres educatius de Badia del Vallès i les associacions de pares i mares d’alumnes de Badia.
Segons s’ha fet saber des de l’ajuntament de Badia, el pla de millora de l’educació inclou el reforçament del batxillerat, per tal que es puguin oferir la major part de les clases de forma presencial, i ampliar l’oferta de Formació Professional de Badia. A més es preveu oferir dos models educatius diferents, per una banda un institut escola i per l’altra un centre de primària que estarà adscrit de forma directa a un institut.
Està previst que aquests objectius es vagin aconseguint durant els proper cursos. Entre les novetats que es plantegen pel proper curs 2022-2023 hi ha oferir 4 grups de P3, dels quals 2 grups seran a l’escola La Jota, 1 a La Sardana i 1 a Las Seguidillas. Pel que fa a secundària es preveu que hi hagi 4 grups de 1er d’ESO a l’Institut Federica Montseny. En quant a la Formació Professional, s’espera que augmenti l’oferta de la FB bàsica i que es mantingui el Cicle Formatiu de Grau Mitjà de Guia en el Medi Natural i de Temps de Lleure, que ha començat a impartir-se aquest curs 2021-2022. Pel que fa al curs 2023-2024 s'ha planificar la creació d’un institut escola a les escoles de La Jota i La Sardana, i que tindrà dues línies per curs. A més està previst la creació d’un nou centre de primària als actuals edificis de La Muñeira i Las Seguidillas.
L'ajuntament no especifica si exigirà el dret a l'educació bilingüe
Des de l’ajuntament, en canvi, no s’ha notificat si en aquestes reunions es parlarà també d’un dels temes més importants de l’educació a Badia, i al conjunt de Catalunya, como és l’establiment del mínim del 25% d’assignatures en espanyol, decretat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i ratificat pel Tribunal Suprem. Una sentència contra la qual s’han oposat el Govern de la Generalitat i els partits nacionalistes que li donen suport, que ja han manifestat que impediran el dret a l’ensenyament bilingüe garantit per l’Alt Tribunal. Un posicionament compartit pel PSC, que governa a Badia del Vallès, i partits com Catalunya en Comú, que s’han sumat a l’anomenat Pacte Nacional per la Llengua, i que té com un dels objectius principals l'exclusió definitiva de l’espanyol com a llengua vehicular als centres educatius públics de Catalunya.