L'empresa és Almena Cooperativa Feminista, coautora de l'Agenda 2030 feminista, que advoca per la censura de les opinions contràries a l'avortament.
ByB
20-7-2022
El Ple de l’Ajuntament de Barberà del mes de juliol porta a votació l’aprovació d’una guia d’estil de comunicació municipal que ha estat elaborada per l’empresa proavortament Almena Cooperativa Feminista. La guia pretén dictar les directrius de comunicació dels mitjans de comunicació públics de Barberà a partir d’una visión descrita com “inclusiva”, segons les normes i el llenguatge de la ideologia de gènere.
El document, anomenat “Guia d’estil de comunicació inclusiva de l’Ajuntament de Barberà del Vallès”, no es tracta només d’un seguit de prescripcions purament lingüístiques, sinó d’instruccions de caràcter ideològic, ja que “marca directrius a l'hora de construir els diferents missatges i discursos a nivell escrit, oral, audiovisual, gràfic i llenguatge no verbal”.
El caràcter polític del manual s’intensifica perquè, segons s’indica a la pre-acta feta pública per l’Ajuntament, la guia ha de ser “d'obligat compliment per al personal de l'Ajuntament, òrgans de govern local, patronats, empreses i fundacions dependents de l'Ajuntament, entitats i associacions que reben subvencions municipals i empreses adjudicatàries, especialment les vinculades al disseny dels materials corporatius”. Una condició que indica la imposició de la censura prèvia a les informacions municipals, en ser disposicions no només lingüístiques sinó també de “missatges” i “discursos”.
La guia, que no soluciona la discriminació lingüística institucional, pot vulnerar la Constitució
Per altra banda, a la pre-acta s’indica que “Partim de la premissa que comunicar amb perspectiva de gènere no només implica la visibilització de les dones, sinó que tots els grups humans se sentin igualment representats i de manera digna”. Es tracta d’una premissa que el consistori incompleix de forma sistemàtica en la comunicació institucional, ja que la informació de cartells i publicitat institucional és, gairebé en la seda totalitat, únicament en català.
La discriminació lingüística institucional provoca l’exclusió del grup humà dels castellanoparlants, majoritari a Barberà, incomplint l’article 3 de la Constitució, sobre l’oficialitat del castellà a tot Espanya, per part d’una institució pública espanyola com l’Ajuntament de Barberà. A més, amb l’aplicació de la guia també es podria vulnerar l’article 20 de la Carta Magna, que garanteix el dret a la libertat d’informació i de l’objecció de consciència dels comunicadors davant d’imposicions externes o internes, sense que pugui haver cap tipus de censura prèvia.
L'avortament i el control polític de les opinions contràries, un dels eixos principals d'Almena Cooperativa Feminista
Almena Cooperativa Feminista és una empresa establerta a Barcelona que fonamenta el seu negoci en l’elaboració de guies i assessorament en ideologia de gènere a diverses entitats, que són en la seva gran majoria institucions públiques. Per això, tot i declarar-se com a cooperativa sense ànim de lucre, els seus guanys provenen principalment de fons públics. De fet, el mateix Ajuntament de Barberà la defineix, a la pre-acta del Ple com a “entitat professional”.
Un dels seus principals projectes ha estat l’elaboració, conjuntament amb altres grups de la mateixa ideologia generista, de l’anomenada “Agenda 2030 Feminista”. Un dels eixos fonamentals d’aquesta agenda és la defensa de l’avortament i el control de la llibertat d’expressió de les persones contràries a l’avortament, així com dels professionals que es neguin a practicar l’eliminació dels infants en gestació, per raons d’objecció de consciència.
Tant l’Agenda 2030 Feminista com Almena Cooperativa Feminista manifesten, explícitament, com a un dels seus objetius prioritaris l’acció política. En concret, i en el cas de l’empresa generista, la política és l’objectiu estratègic 3 que es mostra a la seva pàgina web. També al web de la cooperativa hi ha fotografies amb banderes separatistes gallegues, indicant una possible conjunció d’interessos amb la ideologia nacionalista. De fet, bona part del volum de negoci de l’empresa ha estat amb la Generalitat i amb altres institucions públiques controlades pel nacionalisme, com la Universitat de Barcelona o la Universitat Autònoma de Barcelona.
Tot i així tant l’empresa com l’Agenda mostren algunes contradiccions ideològiques remarcables. Potser una de les principals és la crítica als “fonamentalismes” religiosos, al mateix temps que moltes imatges del web de la cooperativa ensenyen dones amb el vel islàmic i el mateix logo de l’empresa generista té l’aparença d’una dona amb vel. Tot sembla indicar que l’objectiu és incloure les dones musulmanes a la ideologia de gènere, si bé l’Alcorà estableix que “els homes tenen prioritat sobre les dones” i que els homes “estan per sobre de les dones perquè Déu ha afavorit a uns respecte les altres”.
Comments